Det är många som inte vet om att de kan låna mycket mer än bara böcker på biblioteket. Ditt lokala bibliotek är faktiskt en riktigt guldgruva om du vill ha gratis underhållning, kunna lyssna på talböcker eller enkelt kunna läsa vilken bok du vill – utan att ens lämna ditt hem.

Biblioteket

När vi tänker på bibliotek så är det nog fysiska böcker som de flesta av oss först tänker på. Det är verkligen fantastiskt att vi kan gå till biblioteket och låna vilken bok vi vill, helt gratis. Men det är inte alla som vet om att dagens svenska biblioteket har blivit digitaliserade och erbjuder både appar, utlåningsdiskar samt nedladdningar av allt från talböcker och filmer till böcker. Nu behöver du inte längre vänta på att bestsellern blir ledig. Du kan läsa den hemma på din mobil eller surfplatta helt gratis.

Nedladdningsbara böcker

Om du vill läsa en nedladdningsbar bok behöver du faktiskt inte gå till biblioteket för att kunna ladda ner den. Det räcker med att du har ett konto på ditt bibliotek samt tillhörande app. Då kan du hemma i soffan gå in på kontot och ladda ner de böcker som du vill läsa. Utan att behöva vänta på att någon annan ska ha läst klart den. Det digitala biblioteket har alltså kommit hem till dig. Det är många som föredrar att läsa fysiska böcker, men för dig som är van att läsa på surfplattan och mobilen, så är det ett enkelt och smidigt sätt att få tag på intressanta böcker. Det är också smart att ladda ner böcker på mobilen eller surfplattan inför en semester eller om du ska tillbringa sommaren i en sommarstuga. Då har du alla böcker med dig på en och samma plats, utan att du behöver vara orolig att du ska tappa bort någon bok. Det är särskilt smidigt om du ska resa iväg utomlands. Tänk om du lyckas arbeta ihop nog med pengar för att göra drömresan. Självklart vill du kunna läsa lite böcker under tiden, både bladvändare och böcker om resmålen. Då är det mycket enklare om böckerna finns i digital form. Du kan också vara utomlands och ladda ner böcker, så även på utlandsresan kan du fortsätta att låna.

Talböcker

Det är många av oss som upptäckt talböcker. Det är ett så smidigt sätt att ”läsa” en bok. Talböcker är också ett smart sätt att komma ut och motionera. Ladda ner en riktigt spännande talbok och tillåt dig att bara lyssna när du är ute och promenerar eller joggar. Ett enkelt sätt att förbättra hälsan på. Vissa talböcker kan du ladda ner direkt i mobilen, medan andra kan du behöva en särskild device, som du kan låna på biblioteket. Talböcker passar också lata dagar på semestern eller som en bok att lyssna på tillsammans som par eller familj under långa bilfärder.

Filmer

Om du tycker om film kan du låna filmer gratis på biblioteket. Många gånger kan du behöva låna en fysisk dvd-skiva och använda en dvd-spelare. Men på vissa bibliotek kan du ladda ner filmer. Biblioteken brukar ha ett stort utbud av både populära filmer som Sagan om Ringen och Harry Potter, men också smalare filmer som inte är så kända. Att låna filmer på biblioteket är ett bra sätt för barnfamiljer att spara in pengar på. De flesta bibliotek brukar ha ett rum med bara filmer, så det tar ett tag innan ni hunnit kolla igenom alla. Det är också vanligt att bibliotek lånar ut populära tv-serier. Om du missade Homeland kan du se om ditt lokala bibliotek har tv-serien – och låna den helt gratis.

Om du inte brukar gå till ditt bibliotek bör du gå dit och se vad som finns. Gratis kunskap är det alltid klokt att använda sig utav.