Vill du spara in tusenlappar? Det finns ett enkelt sätt att faktiskt spara flera tusenlappar varje år. Här kommer tre digitala tips som kommer att göra dig rikare och gladare. Allt som du behöver är ett bibliotek och en surfplatta eller en mobil.

Det moderna biblioteket

Vad har ett bibliotek med digitala tips som kommer att göra dig både rikare och gladare? Dagens bibliotek har vandrat in i den digitala tidsåldern och erbjuder mycket mer än fysiska böcker. Utan att ens behöva gå in i lokalen, så kan du få tillgång till tusentals böcker och filmer. Allt genom ett bibliotekskonto och de rätta apparna. Du måste först skaffa ett lånekort på ditt lokala bibliotek. Sedan behöver du skapa ett konto på deras hemsida och eventuellt ladda ner tillhörande appar. Sedan är du igång och har tillgång till både intressant kunskap och roliga underhållning utan att det kostar dig ett öre.

1# Nedladdningsbara böcker

Här kan du som bokmal tjäna in tusenlappar per år. Istället för att gå till en bokhandel och köpa boken, eller köpa den i en onlinehandel, så går du bara in på bibliotekets hemsida och lånar, hemifrån. Du behöver inte ens resa dig från soffan. Vilka böcker som du har tillgång till beror på ditt bibliotek och vilka bibliotek som det samarbetar med, ofta läns- eller regionvis. Om du brukar läsa två böcker i månaden för cirka 100 kronor, så kan du istället låna böckerna. Då kommer du att spara in 1200 kronor på ett år. En annan fördel med nedladdningsbara böcker är att du också kan låna dem när du är utomlands. Om du är i Thailand eller i Åmål spelar ingen roll. Du går bara in på hemsidan och laddar ner boken. Sedan kan du enkelt läsa den i appen.

2# Filmer

Bibliotek har inte bara böcker att låna ut, utan också filmer. Om du missade eller vill se om ”Sagan om Ringen” eller ”Downton Abbey”, så kan du se om ditt lokala bibliotek har dem. Vissa filmer kan du ladda ner eller streama, men de flesta behöver du låna som DVD. Om du lånar DVD-filmer så kan du passa på att låna flera filmer och göra en riktig filmhelg, helt gratis. Perfekt för både barnfamiljer, de av oss som behöver hålla i plånboken och minimalister.

3# Ljudböcker

Om du tycker om ljudböcker har du mycket att låna på biblioteket. Vissa ljudböcker kan du ladda ner i en app, andra böcker kan du behöva använda en särskild spelare för att kunna lyssna på. Att lyssna på böcker är både ett enkelt och tidssparande sätt att tillgodogöra dig böcker på. Det finns många som promenerat eller joggat sig i form genom att bara lyssna på boken under motionspasset. Du får tillgång till ljudböckerna på samma sätt som de nedladdningsbara böckerna.

Bonustips för studenten

Om du är student letar du alltid efter ett sätt att spara in pengar på. För många personer är studietiden en period av att vända på pengarna. Men du kan faktiskt låna mycket av din studentlitteratur på biblioteket. På så sätt kommer du att spara in tusenlappar varje år.